De kern van Alinea Suite

Onderdelen Alinea Suite 

Alinea Suite biedt hulp bij begrijpend en technisch lezen, schrijven van teksten en studeren. De installatieversie Alinea software voor Windows is de offline toepassing, ideaal inzetbaar in situaties waar geen internet voor handen is. Het eerste onderdeel van Alinea Online is de cloud-toepassing Alinea webapp. Het online werken en de koppeling met clouddiensten (Google Drive, One Drive en Dropbox) maken het voor de leerlingen eenvoudig werken. Met het tweede onderdeel de extensie Web2Speech kan de leerling eenvoudig teksten op het internet laten voorlezen. Met de Alinea app voor smartphone of tablet digitaliseer je papieren documenten die je eenvoudig laat voorlezen. 

 

Meerwaarde van Alinea 

De unieke features van Alinea zijn de beeldwoordenboeken, de uitgebreide werkwoordondersteuning en de dicteerfunctie binnen de webapp. Daarnaast kun je binnen de webapp met de ingebouwde OCR-functie in een handomdraai teksten leesklaar maken. Met behulp van een PDF-reader kan de leerkracht het cursusmateriaal van de leerling nakijken en verbeteren. 

Doelgroep 

Alinea ondersteunt bij hardnekkige lees- en spellingsproblemen, zoals dyslexie, STOS en dysorthografie. De functies van Alinea bieden de mogelijkheid om Alinea in te zetten bij een bredere doelgroep. Denk maar aan OKAN-leerlingen, meertalige leerlingen of leerlingen met ASS, DCD of aandachtsproblemen. 

 

LeesVoor! Vlaanderen gratis voorleessoftware

Alinea is gratis beschikbaar voor leerlingen uit het lager en secundair onderwijs (gewoon en buitengewoon), mits het voorleggen van een attest.  Lees hier meer over Alinea via LeesVoor

 

Wil je weten wat Alinea voor jouw cliënten kan betekenen?

Bekijk de demo of meld je aan voor de webinar.

 

Klik hier voor meer verdiepende info. Logopedistes Rita, Martien en Ann over hoe Alinea het verschil maakt voor hun leerlingen. Ook juf Julie van basisschool Mikado ziet haar leerlingen groeien dankzij Alinea.

 

 

Alinea Suite

Compenserende software voor online en offline werken

De compenserende voorleessoftware Alinea Suite ondersteunt leerlingen met lees-, schrijf- of leerproblemen zoals dyslexie. Alinea is erg eenvoudig, veelzijdig en intuïtief. Doordat Alinea Suite leerdrempels wegneemt, kunnen de leerlingen zelfredzaam omgaan met teksten en presteren op hun cognitieve niveau.

Alinea Suite is een compleet pakket dat bestaat uit de Alinea Windows, Alinea Online (Alinea Cloud + Web2Speech) en Alinea App. Geschikt voor het werken met papieren en digitaal lesmateriaal. Het programma biedt examenfunctionaliteiten, zonder (Windows) en met (eXamode) internetverbinding.  

 

Alinea Suite bestellen? Klik hieronder op het product van je keuze.

Ben je ondersteuner in een Leersteuncentrum? Klik dan hier door naar ons LSC-aanbod!

De functionaliteiten van Alinea Suite op een rij

Lezen

Alinea Suite maakt documenten in een handomdraai leesklaar en leest voor in verschillende talen.

Er zijn per taal meerdere stemmen beschikbaar en een aanpasbare voorleessnelheid.

De actieve leesondersteuning met tweekleurige markering van woord en zin stimuleert de gebruiker om mee te lezen.

 

Schrijven

De leerling krijgt ondersteuning van een ingebouwde woordvoorspeller en spellingscontrole.

De woordvoorspeller voorkomt het maken van fouten én corrigeert gemaakte fouten.

Daarnaast kan de leerlingen het schrijven ondersteunen via diverse opzoekmogelijkheden: verklarende en vertalende woordenboeken, beeldwoordboeken en werkwoordvervoegingen.

Tot slot, binnen de webapplicatie kan de leerling tekst inspreken met de dicteerfunctie. 

Studeren

Alinea bevat handige studietools.

 

Met tekentools & markeerstiften kan de leerlingen teksten structureren.

 

Van de gemarkeerde woorden kan Alinea een extract maken, zo heeft de leerling in een handomdraai de kern, de samenvatting van de tekst ter beschikking.

 

Binnen de webapplicatie is het ook mogelijk om een samenvatting zelf in te spreken of er een audiofile van te maken.

 

En door het herhaaldelijk beluisteren, steeds met de juiste uitspraak, wordt leerstof goed ingeprent.

Wist je dat ...

LeesVoor! gratis voorleessoftware
Alinea is gratis beschikbaar voor leerlingen uit het lager en secundair onderwijs (gewoon en buitengewoon), mits het voorleggen van een attest (dyslexie, DCD, gemotiveerd verslag,…).

ADIBib (Eureka Leuven) verzorgt de registratie voor gratis voorleessoftware. Lexima is leverancier aan Adibib met onze compenserende programma’s Alinea en Kurzweil.

1300x300_Website_leesvoorvlaanderen-newsheader_Lexima.be

Op www.adibib.be kan je Alinea, als therapeut en mits toestemming van één van de ouders, zelf aanvragen voor jouw cliënt. Je kan er alle informatie rond de “spelregels” terugvinden via het menu “Opstarten” – “Voor wie”.

Een keuze voor Alinea biedt de leerling:
  • veelzijdige, eenvoudige en intuïtieve lees-, schrijf- en studiehulp
  • overal en altijd bruikbaar
  • het meest gekozen programma bij verder studeren


  • Ook leerlingen uit het buitengewoon lager en secundair onderwijs kunnen gebruik maken van gratis voorleessoftware. Het (inschrijvings)verslag type 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 of basisaanbod, waarmee een leerling toegelaten wordt tot het bijzonder onderwijs, is een geldig attest. Zeker bij deze leerlingen, waar het worstelen met vlot leren lezen en schrijven vaak de gemene deler is, kan de inzet van compenserende programma's een krachtige ondersteunende tool zijn. Lees hier het artikel over Rita en hoe zij Alinea schoolbreed inzet in Bubao Noordveld in Brugge.

Installatiesoftware voor Windows
Werkt op Windows pc
Je gebruikt Alinea met dagdagelijkse programma’s zoals Microsoft Office en PDF-documenten.
Scan of importeer jouw document en de OCR (optische tekstherkenning) maakt de tekst toegankelijk om voor te lezen in Alinea.

Functies op een rij:
  • voorleesfunctie in 4 talen met aanpasbare voorleesstemmen, leessnelheden, pauzeduur tussen woorden, voorleesstemkeuze
  • schrijfondersteuning via dyslexiespecifieke spellingscontrole, corrigerende woordvoorspelling
  • studie-ondersteuning via vertaal-en beeldwoordenboeken, werkwoordvervoegingen, markeren en samenvattengebarenwoordenboek

Webapp (Cloud)
Werkt op pc, Chromebook, Mac en tablet
Installatievrij werken : log in op de URL en lees en werk in PDF’s, tekstbestanden en foto’s

Functies op een rij:
  • voorleesfunctie in 9 talen met aanpasbare voorleesstemmen, leessnelheden, pauzeduur tussen woorden, voorleesstemkeuze
  • schrijfondersteuning via dyslexiespecifieke spellingscontrole, corrigerende woordvoorspelling
  • studie-ondersteuning via vertaal-en beeldwoordenboeken, werkwoordvervoegingen, markeren en samenvatten, audiobestanden maken
  • spraakherkenningsfunctie


Website_AlineaOnline-schermafbeelding_Lexima.be

Browser extensie (Web2Speech)
Extensie op Chrome browser of Microsoft Edge

Functies op een rij:
  • voorlezen van webpagina’s, Google Docs, mailtjes in Gmail,…: met actieve leeshulp met dubbele markering, in 10 verschillende talen en met 50 verschillende voorleesstemmen
  • verklarende, vertalende en beeldwoordenboeken
  • vertaalknop naar Google Translate
  • markeren van tekst in verschillende kleuren
  • maken van een samenvatting door gemarkeerde delen naar een document te extraheren
  • audiobestanden maken van geselecteerde tekst


Website_schermafeelding-W2S_Lexima.be

Logopedistes Martien, Ann en Rita over Alinea
Voor logopedistes Martien en Ann van BuBaO De Berk in Hasselt is Alinea gewoon onmisbaar in de klas. Het programma is ondertussen volledig geïntegreerd.


Logopediste Rita van BuBaO Noordveld (Brugge) ziet het 'wonder' in de ogen van haar leerlingen als ze Alinea voor de eerste keer gebruiken. Lees hier haar getuigenis of bekijk de video-getuigenis hier.
App voor smartphone/iPhone
Met deze app kunnen zelfs de allerjongste gebruikertjes zeer eenvoudig hun favoriete boekjes laten voorlezen, maar ook elke andere gedrukte tekst, van treinticket tot boeken en cursusmateriaal

  • Kies je tekst
  • Neem een foto
  • Laat voorlezen

Alinea leest de tekst voor via tekstherkenning of OCR (optical character recogntion).

Er is zowel een app voor iOS- als Android toestellen beschikbaar. Beide apps verschillen echter wel van elkaar. Voor Android is momenteel de 2.0 versie beschikbaar. iOS bezitters kunnen gebruikmaken van de meer uitgebreide 3.0 versie. Zo kun je met allebei gedrukte tekst op papier laten voorlezen, laten voorlezen van op een foto en foto’s importeren, laten voorlezen van op een PDF, foto’s en PDF-bestanden downloaden vanuit Dropbox naar de app en de voorleessnelheid en markering aanpassen. Met de iOS 3.0 kun je bovendien de foto’s ook bewerken, voorlezen met toegankelijkheidstagging (volgorde & taal), behoud van lay-out, opslaan in DropBox, Google Drvie en One Drive en kiezen voor dubbele markering bij voorlezen.

Meerwaarde voor je cliënt
  • Verhoogde leer- en werkefficiëntie dankzij de hulp bij lezen en spellen waardoor meer er aandacht is op tekstbegrip.
  • Zelfstandiger werken, ook met moeilijke en anderstalige teksten. Dat zorgt voor meer vertrouwen en leer- of werkplezier.
  • Tijdswinst door focus op de inhoud en door de efficiënte manier van werken die het programma stimuleert.